خانم های باردار در دوران بارداری خود با چالش های فراوانی روبرو میشوند که دلیل آن تغییراتی است که بدن آنها در حال تجربهی آن به دلیل رشد جنین در بدن میباشد، ریزش مو در بارداری یکی از همین چالش های مهم میباشد. در همهی انسان ها
به طور متوسط ۸۵ درصد موها قابلیت رشد را خواهند داشت و این مادامی است که 10 درصد مابقی وارد فاز استراحت (تلوژن) شده اند و رشدی در آنها مشاهده نخواهد شد. در بازهی زمانی دو تا سه ماه، موهایی که در حال استراحت هستند ریخته خواهند شد تا به موهای جدید اجازهی رشد داده شود اما با بارداری این سیکل دستخوش تغییر خواهد شد که در ادامه به شرح آن خواهیم پرداخت.
چرا موهای زنان باردار میریزد؟
از اصلی ترین دلایلی که میتواند عامل ریزش مو در بارداری باشد، تغییرات هورمنی است که خانم ها در این زمان بارداری آن را تجربه مینمایند و البته کمبود مواد معدنی و ویتامین های مختلف میتواند در این امر بسیار موثر و غیر قابل انکار باشد.
تغییرات هورمنی در زمان بارداری
افزایش میزان هورمون ها در زمان بارداری میتواند دلیلی باشد تا موهای افراد در این زمان بریزد، بعد از به دنیا آمدن نوزاد میزان هورمون ها به حالت معمول باز میگردد که باعث میشود عملکرد رویش و ریزش مو به حالت معمول بازگردد.
قطع مصرف داروی ضد بارداری و افزایش میزان ریزش مو در زمان بارداری
بسیاری از بانوان برای جلوگیری از باردار شدن از داروهای ضد بارداری استفاده مینمایند و به محض اطلاع پیدا کردن از حاملگی مصرف این داروها را قطع مینمایند چرا که مصرف این داروها در زمان بارداری مجاز نمیباشد، باید دانست که قطع کردن مصرف این داروها میتواند عاملی برای ریزش مو در این بانوان باشد.
تغییر ساختار کلی مو در زمان بارداری
باید دانست که ساختار کلی مو در زمان حاملگی دستخوش تغییر خواهد شد و ممکن است فرد، فر شدن موها، لخت و صاف شدن، تیره شدن و یا روشن شدن رنگ مو، نازک شدن و یا ضخیم شدن تار مو و... را در این زمان تجربه نماید، که برخی از این تغییرات میتواند مورد پسند فرد قرار گیرد و برخی دیگر برای وی ناخوشایند باشد، البته باید به این مورد اشاره نمود که ریزش مو از این قاعده مستثنی نخواهد بود. این معضل دغدغه ای بزرگ برای خانم های باردار میباشد، باید این نکته را دانست که علاوه بر موهای سر مو های قسمت های دیگر بدن فرد نیز دستخوش تغییراتی خواهد شد.
آیا ریزش مو در زمان بارداری موقتی است؟
خوشبختانه باید گفت که ریزش مو در بارداری موقت میباشد و بعد از مدت زمان مشخصی روند رشد موها به حالت عادی باز خواهد گشت. از این رو نیازی به نگرانی در این خصوص نیست و به طور متوسط کاهش ریزش موها سه تا چهار ماه بعد از وضع حمل مادر متوقف خواهد شد، اما باید دانست که این مدت زمان نام برده شده، در هر فرد میتواند متغیر باشد و به عوامل و فاکتورهای متعددی میتواند بستگی داشته باشد.
آیا ریزش مو در حاملگی میتواند به کچلی دائمی فرد ختم شود؟
ریزش مو در بارداری در بانوان، نمیتواند سبب کچلی فرد به صورت دائم شود و فرد بعد از گذشت مدت زمانی خاص میتواند شاهد رشد دوبارهی موهای خود باشد. لازم به ذکر است که ریزش مو در زمان بارداری امری غیر طبیعی و عجیب نیست در نتیجه نیازی به نگرانی در این خصوص نمیباشد.
باید ها و نباید هایی در خصوص ریزش مو در زمان بارداری
- رنگ کردن مو، فر کردن موها، بستن موها به صورت سفت میتواند سبب افزایش میزان ریزش موها شود در نتیجه اجتناب از این موارد در زمان بارداری میتواند برای شما مفید واقع شود.
- استفاده از سبزیجات و میوه ها را در رژیم غذایی خود افزایش دهید.
- از شامپوها و محافظتکنندههایی استفاده نمایید که دارای بیوتین و سیلیکا میباشند.
- موها زمانی که خیس هستند حساس تر و شکننده تر میباشند از این رو لازم است تا بیشتر مراقب آنها بود.
- به هنگام استفاده از سشوار درجهی آن را بر روی باد سرد تنظیم نمایید، درجهی باد گرم میتواند برای شما و سلامتی موهای شما مضر باشد.
- با مشاوران سلامتی خود در خصوص میزان ریزش مو خود و درمان ریزش مو صحبت و مشاوره نمایید.
مصرف چه مواردی در طول روز میتواند ریزش مو را کاهش دهد؟
یکی از مسائلی که زنان باردار باید به آن توجه نمایند ریزش مویی است که بعد از زایمان دچار آن میشوند و نیاز است تا تمام تلاش خود را نمایند تا میزان آن را به حداقل رسانند، مصرف موارد زیر به صورت روزانه میتواند سبب کاهش ریزش مو شود:
- بیوتین.
- ویتامین C.
- ویتامین E.
- زینک.
باید دانست که مصرف موارد نام برده شده باید تحت نظر پزشک متخصص صورت گیرد و به صورت کلی در دوران بارداری و بعد از آن، مصرف هر گونه قرص و دارویی بدون مشاوره با پزشک متخصص ممنوع میباشد.
برس کشیدن بیش از حد موها ممنوع!
برس کشیدن بیش از حد موها میتواند عاملی برای افزایش ریزش مو باشد. پیشنهاد ما به شما این است که وسواسهای فکری خود را کنار گذاشته تا بتوانید میزان ریزش این موها را به حداقل برسانید.
چه عواملی در زمان بارداری میتواند سبب افزایش ریزش مو شود؟
- تغییر جهت های هورمونی در فرد حامله.
- استرس های موجود در زمان بارداری.
- وجود برخی از بیماریها.
روش های خانگی برای کاهش ریزش مو برای خانم های باردار
- ماساژهای سر با استفاده از روغن های گرم.
- استفاده از ژل های آلوئه ورا.
- آب لیمو.
- تخم شنبلیله خیس.
اهمیت تغذیه برای بانوان در زمان بارداری
تغذیهی مناسب از مهم ترین مواردی است که میتواند موجب کاهش ریزش مو در بارداری و بعد از بارداری فرد باشد، پس به این بانوان توصیه میشود که برای سلامت نوزادان خود و همچنین حفظ سلامت مو های خود به تغذیهی خود اهمیت بیشتری دهند.
چه میوه هایی برای کاهش میزان ریزش مو مفید میباشد؟
میدانیم که تغذیهی مناسب عاملی مهم برای کاهش میزان ریزش موها میباشد. در میان تمام مواد غذایی، میوه ها نقش پر رنگی دارند. بهترین منبع برای جلوگیری از میزان ریزش مو، میوه های سیاه دانه مانند توت سیاه و البته زغال اخته، کلم بروکلی،کیوی، پرتقال، پاپایا، توت فرنگی و سیب زمینی شیرین میباشد. اگر شما هم جز آن دسته از افرادی هستید که وجود میوه ها در برنامه غذایی شما دیده نمیشود بهتر است هرچه سریع تر این مواد غذایی معجزه آسا را به رژیم غذایی خود اضافه نمایید.
خالی شدن موهای جلوی سر
بارداری در بسیاری از افراد میتواند علت خالی شدن موی جلوی سر باشد. اگر شما هم از افرادی هستید که در زمان بارداری و بعد از زایمان ریزش مو را تجربه نموده اید نیازی به نگرانی در این خصوص نمیباشد. این امر تقریبا در تمامی زنان باردار اتفاق میافتد و با رعایت برخی از اصول آسان و ابتدایی رشد موی شما به حالت قبل باز خواهد گشت.
آیا میتوان از ریزش موها در زمان بارداری جلوگیری کرد؟
متاسفانه ریزش مو در بارداری و البته بعد از زایمان نمیتواند امری باشد که اختیار آن به طور کامل در اختیار ما باشد، چرا که تمامی بانوان دچار این عارضه خواهند شد و در میزان های مختلفی این ریزش مو را تجربه خواهند کرد. همه گیر بودن این عارضه در میان بانوان باردار سبب شد تا افراد سودجو محصولاتی را با قیمت های گزاف به بازار ارائه دهند، لازم است این هشدار به شما داده شود که برای استفاده از هر محصولی ابتدا با پزشک متخصص خود مشورت نمایید و بعد از آن برای خرید اقدام نمایید.
تا چه زمانی بعد از زایمان ریزش مو ادامه خواهد داشت؟
در ابتدا باید دانست که ریزش مو در زمان بارداری و البته بعد از آن در هر فرد میتواند متفاوت باشد و میزان این ریزش ها نیز در هر فرد با فرد دیگر فرق دارد، اما به صورت معمول ریزش موی بانوان بعد از گذشت 6 ماه تا یک سال به صورت کامل متوقف خواهد شد و روند رویش و همچنین ریزش موها به حالت قبل بازخواهد گشت.
عوارضی که میتواند در زمان بارداری برای بانوان طاقت فرسا باشد کدام است؟
دوران بارداری میتواند برای مادران دوران طاقت فرسایی باشد و هر روز آنها را با مسأله ای جدید روبرو سازد که از رایج ترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره نمود :
- افزایش ریزش مو.
- احساس خارش در پاها.
- استرچ مارک (ترکهای پوستی).
- بی اختیاری ادرار.
- تورم در پاها .
- و....
آیا ریزش مو در تمامی افراد امری طبیعی است؟
ریزش موها در تمامی افراد (هم مردان و هم زنان) و در همهی رده های سنی امری طبیعی میباشد. همهی ما به صورت روزانه با سرعت ثابت و میزان نسبتا معینی تارهای مویی خود را از دست میدهیم و نهایتا موهایی جدید جایگزین این موهای ریخته شده خواهند شد، اما مسألهی مهم این است که میزان ریزش این تارهایی مویی افزایش نیابد که متاسفانه بارداری میتواند عاملی برای افزایش میزان ریزش مو در افراد باشد.
ریزش تارهای مو به هنگام شستشوی سر
یکی از زمانهایی که افراد متوجه ریزش موهای خود میشوند زمانی است که در حال شستشوی موهای خود میباشند، باید این هشدار را به خانم های باردار داد که میزان ریزش موی آنها در زمان بارداری به هنگام استحمام و شستشوی موها بیشتر میشود، در نتیجه نیازی نیست که با دیدن صحنهی ریزش موها در حمام وحشت کنید چراکه ریزش مو یکی از عارضه های زمان بارداری میباشد و تقریبا در تمامی افراد دیده میشود.
آیا مزوتراپی مو در زمان بارداری امکان پذیر است؟
میدانیم که یکی از راه های محبوب برای درمان ریزش مو مزوتراپی مو میباشد که درآن فولیکول های مو تحریک میشوند و رشد بی نظیر مو را شاهد خواهیم بود، اما باید این هشدار جدی به بانوان باردار داده شود که این کار برای آنها در زمان بارداری بسیار پر ریسک و پر خطر میباشد، از این رو به این افراد پیشنهاد میشود تا انجام این عمل را به بعد از زمان بارداری موکول کنند و سلامت خود و فرزند خود را در خطرهای احتمالی قرار ندهند.
آیا عوامل ژنتیکی میتواند در ریزش مو در زمان بارداری تاثیر گذار باشد؟
در پاسخ به این سوال باید گفت بله! ژنتیک یکی دیگر از عوامل مهمی است که میتواند سبب ریزش مو در در دوران بارداری و البته بعد از آن باشد، باید دانست که به طور کلی این ریزش مو در زمان بارداری موقت میباشد و بعد از گذشت مدت زمانی خاص (در هر فرد میتواند متفاوت باشد) روند رویش و ریزش موها به حالت طبیعی خود باز خواهد گشت.
نتیجه گیری نهایی
هم مردان و هم زنان ریزش مویی در حدود 50 تا 100 تار را در روز تجربه خواهند کرد با این حال فاکتورهایی وجود دارد که میتواند سبب افزایش تعداد این تارهای مو شود که یکی از این عوامل میتواند حاملگی خانم ها باشد که کنترل آن در اختیار فرد نمیباشد و میتواند برای افراد دغدغه ای مهم محسوب شود باید دانست که دوران حاملگی برای افراد چالش هایی را خواهد داشت که ریزش مو در بارداری یکی از همین چالش ها و دغدغه ها میباشد.
منبع: americanpregnancy