شماره تماس: ۴۱۴۰۹-۰۲۱

فولیکول مو چیست؟



اگر به سیستم رشد مو و اطلاع کسب کردن در خصوص روند آن علاقه مند باشید به احتمال زیاد در ابتدا این سوال برای شما پیش می آید که فولیکول مو چیست که در این مقاله به شرح آن برای شما خواهیم پرداخت. در واقع باید گفت که فولیکول مو ارگانی در بدن تمامی پستانداران می باشد که به واسطه ی آنها رشد موها در قسمت های مختلف بدن را مشاهده می کنیم.

فولیکول مو چیست

در صورت صدمه وارد شدن یه این فولیکول ها و اختلال در نحوه ی عملکرد آنها مو ها در همان قسمت خاص رشد نخواهند داشت، به زبان ساده باید گفت که فولیکول ها مانند کیسه ای عمل می کنند که رشد، از ابتدایی ترین مرحله تا انتهایی ترین مرحله در آنها اتفاق می افتد و در نهایت موها از سطح پوست خارج خواهند شد.


فولیکول های مو از چه زمانی در بدن انسان ها شکل می گیرند؟

باید دانست که نوع و توزیع هر فولیکول مو در بدن انسان، در زمانی که نوزاد در رحم مادر است شکل می گیرد و می توان گفت که ژن ها در این فولیکول ها تاثیر گذارند. در نتیجه می توان به این جمع بندی رسید که این فولیکول های مو از زمانی که ما در شکم مادر بوده ایم همراه ما بوده اند و این از مهم ترین مواردی است که در مبحث فولیکول مو چیست، باید به آن اشاره نمود.


میزان تقریبی فولیکول های موجود در بدن انسان ها چقدر است؟

میزان تقریبی فولیکول های موجود در بدن انسان ها چقدر است

تحقیقات نشان داده است که به طور متوسط در بدن هر انسان در حدود 5 میلیون فولیکول مو وجود دارد و که از این میزان موجود، در حدود صد هزار آنها در پوست سر تجمع گزیده اند، باید به این نکته توجه داشت که عامل مهمی همچون ژنتیک بر تعداد این فولیکول ها می تواند تاثیر گذار باشد در نتیجه نیاز است که در مبحث فولیکول مو چیست به عامل ژنتیک نیز اشاره نماییم.


رشد تارهای مویی به چه صورت می باشد؟

رشد تارهای مویی به چه صورت می باشد

رشد موها در مراحل مختلفی صورت می گیرد که در تمام این پروسه، فولیکول های مو، اصلی ترین عامل بر نحوه ی رشد می باشند که برای درک بهتر از اینکه فولیکول مو چیست نیاز است تا به آن اشاره نماییم، در ادامه این مراحل رشد را برخواهیم شمرد:

  • مرحله ی نخست: آناژن، این مرحله ابتدایی ترین مرحله ی رشد مو می باشد که آن را به عنوان مرحله ی تکثیری می شناسیم.
  • مرحله ی بعدی: کاتاژن، این مرحله را به عنوان فاز توقف می شناسیم.
  • مرحله ی آخر: تلوژن، که این فاز در حقیقت استراحتی است برای تارهای موجود که در مراحل قبلی ساخته شده اند.

مرحله آناژن

آناژن در واقع ابتدایی ترین مرحله برای رشد موها می باشد که آن را به عنوان رشد فعال فولیکول مو می شناسیم. مادامی که رشد مو در این مرحله ی اولیه قرار دارد ریشه ی مو به سرعت به قسمت های مختلف تقسیم می شود و می توان گفت که در هر 28 روز، 1 سانتی متر رشد در این موهای به تازگی شکل گرفته، اتفاق می افتد. موهای پوست سر در این فاز فعال رشد، بین 2 تا 7 سال باقی می ماند. می توان گفت که این دوره وابسته به ژنتیک هر فرد می باشد و مدت زمان گفته شده در همه ی افراد یکسان نیست و در پایان این مرحله، سیگنالی ناشناخته سبب می شود تا فولیکول مو از فاز آناژن خارج شده و وارد فاز و یا مرحله ی کاتاژن شود.

مرحله کاتاژن

در پایان مرحله ی آناژن، مرحله ی کاتاژن آغاز می شود که می توان آن را مرحله ای کوتاه بر شمرد که ورود به این مرحله به معنای پایان رشد فعال مو می باشد. این مرحله برای تکمیل شدن به مدت زمان دو تا سه هفته نیاز دارد، در این مرحله عمل بهره گیری از خون متوقف شده و سلول هایی شکل می گیرند که بتوانند تارهای مویی جدیدی را به وجود آورند. در این مرحله گره ای سخت در انتهای هر تار مو شکل می گیرد که رنگ آن سفید می باشد.

مرحله تلوژن

مرحله تلوژن را در مراحل رشد مو به عنوان فاز استراحت فولیکول مو می شناسند که در آن موهای مرده از سطح پوست خواهند ریخت تا مرحله ی ابتدایی که همان مرحله ی آناژن می باشد کار خود را از ابتدا آغاز نماید باید گفت که کاهش 50 تا 100 عدد تار مو از کف سر در هر روز کاملا طبیعی می باشد.


آیا با کندن مو امکان رشد موی مجدد در آن قسمت خاص وجود دارد؟

آیا با کندن مو امکان رشد موی مجدد در آن قسمت خاص وجود دارد

برای بسیاری از افراد جالب است تا بدانند مهم ترین تهدید در زمینه ی رشد فولیکول مو چیست؟ و آیا با کندن موها شاهد رشد مو در همان قسمت هستیم؟ در پاسخ به این سوال باید گفت بله، در بیشتر مواقع این اتفاق خواهد افتاد، هنگامی که شما یک مو را از سطح پوست بیرون می کشید (مانند آنچه به هنگام اصلاح ابرو و یا ابرو برداشتن شاهد آن هستیم) آن مو در واقع از ریشه بیرون کشیده می شود ولی فولیکول مو همچنان بر زیر پوست باقی خواهد مانند و دوباره شاهد رشد مو در همان قسمت خواهیم بود، اما این اتفاق مادامی اتفاق می افتد که به فولیکول مو صدمه ای وارد نشود صدمه دیدن فولیکول مو سبب خواهد شد تا دیگر شاهد رشد مجدد موها در آن قسمت نباشیم.

آیا قسمت انتهایی سفید رنگ موها، فولیکول مو می باشد؟

هنگامی که یکی از موهای موجود بر روی سطح پوست را بیرون می کشید در قسمت انتهایی آن شاهد قسمتی هستیم که نسبت به کل مو متفاوت است و رنگی سفید دارد، افراد معمولا اینگونه می پندارند که این قسمت همان فولیکول مو می باشد، باید گفت که این چنین نیست و این قسمت در واقع همان ریشه ی موی شماست که بر اثر بیرون کشیدن مو از سطح پوست شما جدا شده و در نهایت فولیکول موی شما همچنان پابرجاست و بعد از گذشت مدت زمانی خاص دوباره شاهد رشد مو در همان قسمت خواهیم بود که این رشد موها را مدیون همان فولیکول های به جای مانده در زیر پوست هستیم.

آیا کندن موها سبب آسیب به فولیکول های موجود در آن قسمت می شود؟

آیا کندن موها سبب آسیب به فولیکول های موجود در آن قسمت می شود

بله، تکرار مدام این عمل می تواند سبب از بین رفتن و یا صدمه دیدن فولیکول های مو شود و دقیقا به همین دلیل است که خانم هایی که به طور مداوم ابروهای خود را بر می دارند بعد از گذشت مدت زمانی، دیگر شاهد رشد مو در آن قسمت نخواهند بود، چراکه فولیکول های مو قادر به رشد مو در آن قسمت نیستند و کم کم شاهد کم پشت شدن میزان موها در ابروها خواهیم بود، در نتیجه می توان گفت که کندن و یا وکس کردن مداوم موها بر فولیکول های موجود در آن قسمت تاثیر خواهد گذاشت و به همین دلیل افراد زیادی به کاشت مو را راه رهایی از این موقعیت می بینند.

آیا فولیکول های مو می میرند؟

بله، در برخی از افراد شاهد مرگ و یا از بین رفتن فولیکول های مو هستیم اما باید دانست که از طرف دیگر این فولیکول ها می توانند دوباره زنده شوند و مانند گذشته شاهد رشد موها در آن قسمت ها باشیم، تنها لازم است که سلامت موهای خود را به افرادی سپارید که در این خصوص علم و تجربه ی کافی دارند چراکه درصد زیادی از زیبایی ظاهری شما وابسته به رشد موها می باشد.

موها علاوه بر زیبایی و جذابیتی که به ظاهر افراد می بخشند می توانند عاملی برای محافظت بدن در برابر سرما و تعرق زیاد باشند و عاملی مهم در برقراری ارتباطات اجتماعی افراد باشند.

وجود موها در سطح پوست

وجود موها در سطح پوست

تقریبا تمامی بدن انسان با مو پوشیده شده است به غیر از قسمت های انگشت شماری از بدن مانند کف دست و کف پا و لب ها و.... ضخامت گرفت مو و میزان آنها و نسبت پراکندگی و همچنین رنگ آنها در نقاط مختلف بدن می تواند در هر فرد متفاوت باشد. این موها را در قسمت هایی مانند کف سر و ابرو ها و مژه ها با ضخامت بیشتری مشاهده می شوند.

آیا هر فولیکول مو از یک تار مو تشکیل شده است؟

موهای انسان ها با واحد های فولیکولی از سطح پوست خارج می شوند، این واحد های فولیکولی می توانند گاهی بیشتر از یک تار مو تشکیل شده باشند، تجمع این فولیکول ها را در کف سر و ناحیه پشت سر بیشتر از هر جای دیگری در بدن انسان مشاهده می نماییم در نتیجه در پاسخ به این سوال که آیا این فولیکول های موجود تنها از یک تار مو تشکیل شده اند باید گفت خیر، گاهی مشاهده می شود که تار موهای بیشتری از این فولیکول های موجود به بیرون از پوست بدن راه پیدا کرده است.

نحوه ی رشد مو در فولیکول های مو به چه صورت است؟

نحوه ی رشد مو در فولیکول های مو به چه صورت است

موها در فولیکول های مو از قسمت ریشه شروع به رشد می نمایند، این ریشه ها از سلول های پروتئینی ساخته شده اند، خون های موجود در رگ های خونی موجود در کف سر شما منبع تغذیه برای این ریشه های مو می باشند که سبب رشد بیشتر سلول ها و همچنین رشد موها در این مرحله می شود.

از دست دادن خاصیت فولیکول ها

برخی از فولیکول های مو با گذشته زمان بر اثر دلایل مختلفی عملکرد خود را از دست می دهند و دیگر شاهد رشد مو در آن ناحیه ی خاص نخواهیم بود، در واقع می توان گفت در صورتی که ریشه های مو در این فولیکول ها برای سالهای طولانی تشکیل نشوند و عملیات رشد مو در آن صورت نگیرد این احتمال وجود دارد که فولیکول خاصیت خود را به طور کلی از دست داده باشد اما باید دانست که رشد دوباره ی موها در این فولیکول ها در برخی موارد امکان پذیر خواهد بود.

وجود برخی از بیماری ها می تواند بر فولیکول های مو تاثیر گذار باشد

وجود برخی از بیماری ها می تواند بر فولیکول های مو تاثیر گذار باشد

بیماری های متعددی هستند که می تواند بر نحوه ی عملکرد فولیکول های مو و رشد تارهای مویی و تعداد این تارهای مویی تاثیر گذار باشد در نتیجه بهتر است در صورتی که ریزش شدید مو ها را مشاهده نموده‌اید در اولین فرصت به پزشک متخصص مراجعه نموده و علایم خود را با وی در میان گذارید تا در صورت تشخیص هر نوع بیماری، برای رفع آن اقدامات لازم را به عمل آورید.

تفاوت فولیکولی انسان ها با سایر پستانداران

انسان ها به نسبت سایر پستانداران تنها موجوداتی هستند که وجود فولیکول های مو را در پوست سر آنها، بیشتر از سایر قسمت های بدن، مشاهده می کنیم و البته باید گفته شود تنها موجوداتی هم هستند که زیبایی آنها با وجود این موها سنجیده می شود و به همین دلیل است که انواع کاشت مو توانسته در میان انسان ها محبوبیت ویژه ای پیدا نماید.

موقعیت توزیع فولیکول های مو در سطح بدن چگونه است؟

موقعیت توزیع فولیکول های مو در سطح بدن چگونه است

باید دانست که توزیع فولیکول ها در تمامی نقاط پوست یکسان نمی باشد برای مثال این فولیکول ها در کف دست و یا کف پای انسان ها دیده نمی شوند، در حالی که وجود آنها در کف سر، زیر بغل، ناحیه ی دستگاه تناسلی دیده می شود که البته بیشترین میزان آن را در کف سر مشاهده می نماییم که کمبود آنها در همین ناحیه و یا عملکرد نادرست آنها برای افراد می تواند عواقبی داشته باشد و در زیبایی ظاهری آنها تاثیر گذار باشد.

فولیکول ها و روش تغذیه ی موها در این فولیکول ها

ریشه ی موها که در فولیکول مو تشکیل می شوند از سلول های پروتینی ساخته شده اند و تغذیه ی آن از رگ های خونی که در محیط اطراف این فولیکول های مو موجود می باشد صورت می گیرد.

آیا روند رشد تمام فولیکول های مو در یک فاز صورت می گیرد؟

برای درک بهتر از اینکه روند رشد در فولیکول مو چیست و چگومه صورت می گیرد باید گفت که رویش مو در فاز های مختلفی صورت می گیرد و با عبور از این فاز هاست که می توان به راحتی رشد یک مو را شاهد بود و باید گفت که تمام فولیکول های مو در یک فاز حرکت نخواهند کرد و روند رشد این فولیکول ها می تواند نسبت به سایر فولیکول ها متفاوت باشد و مادامی که یک فولیکول در مرحله ی ابتدایی رشد یعنی مرحله ی آناژن می باشد فولیکول دیگری می تواند در آخرین مرحله ی رشد و استراحت به سر ببرد.


دیدگاه‌ها

(1) ایدا 1400-10-30 00:48
امتیاز این نظر: +3

بسیار بسیار جالب بود

شما نمی توانید نظری ثبت کنید.

امتیاز این مطلب

5 کاربر به این مطلب رأی داده (اند).
امتیاز داده شده به این مطلب تا کنون: ستاره فعالستاره فعالستاره فعالستاره فعالستاره غیر فعال (4 از 5)


مقالات مشابه

برچسب‌ها

> اطلاعات کاشت مو (28 مقاله)

> کاشت مو (27 مقاله)

> خدمات زیبایی (20 مقاله)

> خدمات پوست و زیبایی (13 مقاله)

> بوتاکس (10 مقاله)

> مراقبت های کاشت مو (9 مقاله)

> تزریق ژل (9 مقاله)

> خدمات پوست (7 مقاله)

> بیماری های پوست و مو (4 مقاله)

> جوانسازی (4 مقاله)

وب سایت اختصاصی درمانگاه تخصصی پوست و مو جلوه ماندگار / تمامی حقوق برای مسؤولین درمانگاه محفوظ است / طراحی و توسعه: تیم IT درمانگاه
ارسال فرم مشاوره کلینیک جلوه ماندگار تماس با کلینیک جلوه ماندگار